Locatie Zaal
Datum wo 09 mrt'22
Zaal open 19:30
Aanvang 20:00

DIT EVENEMENT IS AFGELOPEN.

Culturele veld daagt Bergse politiek uit op 9 maart. Culturele organisaties zijn uitgenodigd. Wil je hier bij zijn? Meld je aan

Tijdschema
19.30 uur – inloop
20.00 uur – aanvang
21.30 uur – verwacht einde

Nu de verkiezingen naderen en de politieke partijen zich opmaken voor de stembusgang van de Bergse burger, voelt de burger meer dan ooit dat deze verkiezingen gaan over de wijze waarop het stadsbestuur ervoor zorgt dat Bergen op Zoom de plek blijft waar zij willen leven, werken en leren.

De Bergse burger deelt de zorgen van het stadsbestuur en weet dat je in bepaalde situaties ‘de tering naar de nering’ moet zetten. Kunst en cultuur zijn daarvoor al eeuwenlang een onuitputtelijke bron. Je schouders eronder zetten; er de draak mee steken, creatief omgaan met wat moet en mag; de lach op het gezicht houden. Het zijn allemaal eigenschappen die de bevolking voorziet van een stevig fundament met cultuur als motor. Door de eeuwen heen heeft het stadsbestuur hier oog voor gehad. Het culturele leven van de stad vormt de inspiratiebron voor mensen en bedrijven.

Nu de gemeentelijke kas leeg is, lijkt het erop dat het culturele veld het kind van de rekening wordt. Financiële argumenten voeren in het politieke debat de boventoon, niet de inhoud en de ,,spin off’’ van culturele stichtingen en het verenigingsleven. De sociale- en economische effecten van cultuur als motor van de samenleving blijven in het debat veel te veel buiten beschouwing.

Op woensdagavond 9 maart wordt de Bergse politiek uitgedaagd om zich vòòr de verkiezingen uit te spreken en uiteen te zetten op welke manier ze de culturele motor van de stad draaiend willen houden. Culturele organisaties van de stad zijn uitgenodigd om hierbij live aanwezig te zijn. De aanmelding hiervoor loopt via deze organisaties. Voor ieder ander is op vrijdag 11 maart 17.00 uur na het nieuws de registratie van Politiek Cultuur Café te zien op ZuidWestTV. De registratie wordt dat weekend herhaald.

Initiatiefnemers van dit Politiek Café zijn Koert Damveld (Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom), Leon de Rond (R.S.G. ’t Rijks), Bas van Oevelen (Stichting Vastenavend), Annemarieke van Peppen (Stichting Atelier van Peppen) en Gert-Jan de Koster (Poppodium Gebouw-T).