Afgelast
Locatie Zaal
Datum do 16 mrt'23
Zaal open 20:00
Aanvang 20:30

DIT EVENEMENT IS AFGELOPEN.

Dit evenement gaat niet door. Ticketkopers krijgen hier een mail over.

Op donderdag 16 maart 2023 staat het debuutalbum Mental Floss For The Globe (1989) van de Urban Dance Squad centraal tijdens Iconic Albums in Gebouw-T. Arjen de Vreede (DJ DNA) wordt op het podium geïnterviewd en andere hoofdrolspelers vertellen hun verhaal vanaf een groot scherm. Ook zijn er unieke beelden uit die tijd te zien. “We hadden een goede muzikale chemie met zijn vijven en tot in Amerika was men enthousiast over ons geluid”, aldus DJ DNA.

Tijdens de eerste jamsessie in december 1986 weten Rudeboy, Sil, DJ DNA, Magic Stick en Tres Manos het: we horen iets dat we nog nooit hebben gehoord. De Urban Dance Squad is geboren. Ontstaan uit de Vrije Vloer in Utrecht is de muzikale mix van het vijftal hun tijd ver vooruit. Gitaren, raps, een dj en een funky ritmesectie. Zoveel meer dan de som der delen. Het debuut Mental Floss For The Globe uit 1989 slaat wereldwijd in als een bom en tijdens de Amerikaanse tour willen bands als Red Hot Chili Peppers en Metallica op de gastenlijst. Single Deeper Shade Of Soul haalt in maart 1991 nummer 21 in de Billboard Hot 100. En de legende wil dat Rage Against The Machine wordt opgericht nadat Tom Morello de Squad uit Utrecht ziet spelen.

Op 16 maart gaan we terug naar de periode 1986-1991. Naast DJ DNA laat ook bassist Sil Matadin zijn licht schijnen op de tijd rondom Mental Floss For The Globe via een vooraf opgenomen video interview. “Ik was in de Vrije Vloer mede-verantwoordelijk voor de Urban Funk avonden en stond zo mede aan de basis van de Urban Dance Squad”, legt de in Zwitserland woonachtige bassist uit. “Het was een jongensdroom die uitkwam.”

Producer Jean-Marie Aerts produceerde Mental Floss For The Globe en vertelt zijn verhaal ook op camera. Daarnaast delen getuigen van het eerste uur Jeroen ‘Buffel’ Meijerink (Vrije Vloer vrijwilliger en UDS-lichtman) en Theo van Eenbergen (destijds geluidsman) hun ervaringen ook op groot scherm. De avond wordt muzikaal afgesloten door DJ DNA met een live dj set waarin hij aan de slag gaat met de mastertapes van Mental Floss For The Globe. Kom dus langs en dompel je een avond lang onder in het unieke verhaal van vijf Nederlandse jongens die met hun muziek hun tijd ver vooruit waren.

Iconic Albums
Tijdens de reeks Iconic Albums staan beroemde albums van Nederlandse artiesten centraal, door middel van interviews met de artiesten en anderen die het ontstaan van deze albums uit eerste hand hebben meegemaakt. Iconic Albums komt uit de koker van Martin Kuiper, ook verantwoordelijk voor de live documentaire avond Behind the Music, www.behindthemusic.nl , Muzikale Voetsporen en video interview platform FaceCulture, www.youtube.com/faceculture. Tijdens eerdere edities van Behind the Music in Paard waren Rinus Gerritsen van Golden Earring, Spike van Di-rect en Tim Akkerman te gast. Afgelopen zomer vond in Paard Muzikale Voetsporen – Anneke van Giersbergen eert Kate Bush plaats. De vuurdoop van Iconic Albums – Mental Floss For The Globe was op 15 september 2021 in een uitverkocht De Helling in Utrecht.