26 januari 2023

DJ vrijwilliger Max:’Het is leuk en eervol om een steentje bij te kunnen dragen aan the greater good’

In de rubriek ‘Vrijwillige Verhalen’ laten we onze vrijwilligers aan het woord. Waarom zijn zij vrijwilliger geworden bij Gebouw-T en wat is het meeste vette wat ze hebben meegemaakt in T? Alles komt aan bod.

Hé vrijwilliger, wat is je naam?
Max Majorana

Sinds wanneer ben je vrijwilliger?
Het prille begin. Nog voordat Gebouw-T haar deuren in 2010 opende, zat ik al in het PR-team van Arjette. Niet lang daarna ben ik ook af en toe muziek gaan draaien.

Welke functie als vrijwilliger heb je?
Pauze-dj dus. Ik heb zelf ook wel eens wat georganiseerd  – shows onder de T-vlag in Die Twee en Les Vedettes – en ben daarnaast van 2015 tot en met 2021 assistent-programmeur van PopMonument geweest.

Waar luister je het liefst naar?
Ik durf te zeggen dat mijn smaak vrij breed is (pop, jazz, experimenteel, klassiek) maar wordt over het algemeen gevraagd te komen wanneer er indiepop op het affiche staat. De laatste week luister ik veel naar de machtige, trage postrock van de Engelse band Deathcrash.

————————————————————————————————————————————————————————————

Waarom heb je ervoor gekozen bij juist bij Gebouw-T vrijwilliger te worden?
Ik ben geboren en getogen in Bergen op Zoom en een ontzettend groot muziekliefhebber, dus het lag voor de hand dat ik op zeker moment aan zou kloppen.

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?
Het is leuk en eervol om een steentje bij te kunnen dragen aan the greater good: een fatsoenlijke muziekscene in mijn kleine, dierbare stad.

Wat vind jij het leukste aan werken bij Gebouw-T?
Plaatjes draaien moet haast wel de tofste vrijwillige functie in Gebouw-T zijn. Ik krijg de kans de sfeer van de avond mede te bepalen, probeer altijd mijn huiswerk gedaan te hebben en bepaalde typische platen in mijn koffer te stoppen die aan de artiest van dienst refereren. Als dat wordt opgemerkt en gewaardeerd, is de avond voor mij al zo goed als geslaagd.

Wat heb je geleerd in jouw tijd als vrijwilliger bij Gebouw-T
Ik heb vooral heel erg veel leuke, gelijkgestemde mensen ontmoet.

Wat is het gaafste dat je bij Gebouw-T hebt meegemaakt?
Talloos veel herinneringen, maar het was toch vooral ook heel cool om als bandlid van vier verschillende groepen zelf het podium op te mogen. Ik stond al eens als frontman van Friendly Foe voor de microfoon, zat tweemaal achter de drumkit bij Davilex Panda, en ook twee keer op mijn knieën op een tuinstoelkussen aan de rand van het podium bij antifolkorkest Het Laatste Oordeel.

Maar de allerleukste keer was toch tijdens het openingsweekend in 2010, als zanger/percussionist/effectenman van Zummesse. Gilly had ons al een paar keer gezien, in die begindagen speelden we onversterkt op straat en verzorgde ik de basdrum met een basketbal. De band was een voortvloeisel van een gelegenheidsformatie die kort daarvoor op de verjaardag van mijn ex-vriendin was gedebuteerd. We speelden op maat gesneden repertoire van Daniel Johnston, Velvet Underground en Louis Armstrong; houtje-touwtje-covers die het toen al niet haalden bij het niveau van de gemiddelde tributeband. Die bewuste avond prijkten ook Daft Punk, Ria Valk en een heuse Enrique Iglesias-medley op de setlist.

‘Zoals ik het me herinner ging er die avond wel méér kapot dan enkel mijn tamboerijn.’

Een en ander zal ertoe geleid hebben dat de T-Up amper nog gebruikt wordt voor live-shows. Toen we na bijna een uur toegewijde lolbroekerij werden gesommeerd nu toch echt te stoppen – C-Mon & Kypski stonden al te trappelen – kreeg Jan Willem (melodica) een weinig discrete hand van een tandarts uit Woensdrecht. We knalden er daarop nog snel een gejaagde versie van Black Lips’ Bad Kids uit en zijn met de juist verdiende 50 euro voor iedereen sigaretten gaan halen uit de automaat in het rookhok.

Dat rookhok is weg, en handen schudden lijkt voorgoed verleden tijd. Toch ga ik ervan uit dat we ook het komende decennium nog de nodige rock ‘n roll mogen beleven in Gebouw-T.

Wat zou je mensen mee willen geven die nog twijfelen om vrijwilliger te worden?
Twijfel is zonder meer menselijk, maar in essentie zonde van je tijd hier op aarde. Je kunt beter gewoon dingen uitproberen en op tijd weer stoppen wanneer je ergens geen energie meer van krijgt.

Zelf vrijwilliger worden?
Bij Gebouw-T zijn wij op zoek naar jou! Ben jij iemand die van muziek een glimlach krijgt van oor tot oor en houd je ook van gezelligheid? Misschien is vrijwilliger bij Gebouw-T worden wel iets voor jou. Neem vrijblijvend contact op om informatie op te vragen of bekijk de pagina over vrijwilliger worden bij Gebouw-T. Kan je niet wachten? Dan mag je Naomi direct een WhatsApp sturen met jouw vragen, 06 – 10 05 43 42.