11 december 2017

Def Americans: The Man in Black leeft voort

In 2003 overleed Johnny Cash, The Man In Black. In Nashville, Tennessee, een paar maanden na June Carter Cash, zijn tweede vrouw. Zijn invloed blijft gigantisch, op meerdere vlakken. Zijn tijdloze nummers krijgen sinds 2007 in Nederland een tweede leven door Def Americans. Op 15 december doet de succesvolle tribute band opnieuw Gebouw-T aan.

Def Americans: The Man In Black leeft voort

Door Willem Jongeneelen

Een paar jaar geleden schitterde de band op het festival Op De T in Bergen op Zoom. De liefde voor de muziek van Johnny Cash straalde er vanaf. De invloed van de man met de baritonstem reikt nog altijd ver, ook buiten de wereld van de country & western dus. Hij was een outlaw, van boerenkomaf, speelde in gevangenissen en werd geliefd van platteland tot rosse buurt. Veel van zijn songs zijn tijdloos en worden nog ieder weekend wereldwijd gedraaid en opnieuw gezongen. Een van de beste bands die zijn muziek laat herleven komt uit Nederland: Def Americans, operatief sinds 2007. Een kopie van Johnny Cash wil de ruim 40 jaar geleden in De Peel geboren Elco Weitering niet zijn. Dat kan volgens de zanger ook helemaal niet. Omdat iedere periode van zijn leven zijn eigen Cash kende. ,,Was hij een rocker? Was hij country? Of was hij die meer schuchtere folkartiest of toch die ruige rockabilly boy? Hij vond zichzelf steeds opnieuw uit en heeft een bewogen leven geleid. Ik leg dat alles zo dicht mogelijk bij mezelf. Dat is voor mij de enige manier om die songs te kunnen zingen.”

Sun Recordings

De band herbergt zowel de rebellie van albums als Folsom Prison en San Quentin, maar speelt ook de rockabilly tracks uit Cash’ periode op Sun Recordings uit de jaren vijftig met verve. Zelfs de breekbaarheid van de liedjes die Cash op het eind van zijn leven opnam onder de noemer The American Recordings komt via de persoonlijke aanpak van Weitering prima tot uiting. ,,Je kunt met zijn muziek zoveel kanten uit, juist omdat hij die uitgesproken levensstijlen bewandeld heeft. Ik was al fan vóór 2007, maar mijn liefde begon wel bij zijn latere werk. Dat, en bijvoorbeeld zijn gospels, kun je ook voor een zittend, stil publiek in theaters benadrukken. Op festivals en in clubs spelen we wat meer Greatest Hits. Dat heeft ook voor ons iets bevrijdend: het podium opstappen, inpluggen en lekker spelen. Altijd feest. Toch is het hopelijk meer dan zoveel mogelijk herkenbaarheid er doorheen jagen.”

The Man In Black

Weitering is er steeds meer achter gekomen hoe hij het beste met die verschillende periodes van Cash om kon gaan. ,,Ook Cash zelf moest dat. Als je naar een in Montreux opgenomen dvd uit de jaren negentig kijk, zie je hoe hij zich door veertig jaar repertoire werkt. Als een kameleon trok hij door die tijdsbeelden heen. Hij is dan wel wat ouder dan de Johnny in Folsom Prison, maar hij blijft toch wel degelijk The Man In Black. We proberen ook meer die kant op te gaan, daar een balans in te vinden. De rode draad blijft altijd dat een goed liedje een goed liedje is.” Vroeger had Weitering altijd een harde band achter me. Dan moest hij tegen de gitaren in gillen. ,,Dat had ook iets comfortabels. Nu moét ik zingen. Dat heeft iets heel puurs, want zonder die hoop herrie achter je voel je je ontzettend kwetsbaar.  Dat was dus even op de tanden bijten, want de mensen verwachten wel iets van je als je een lied van Johnny Cash speelt. Dan moet je zonder veel trucs kunnen entertainen. Met The Beast In Me een aparte sfeer neerzetten. Dan kruip ik steeds verder in de huid van Cash. Dat moet je wel een beetje doen, om de songs geloofwaardig over te brengen. Het helpt ook enorm dat ik voor de show mijn pak aantrek. De eerste paar jaar trad ik gewoon op in mijn T-shirtje. Dat kan nu niet meer. Het geluid, het licht, de projecties, er komt steeds een dimensie bij.”

Def Americans speelt vrijdag 15 december in Gebouw-T. Er zijn nog kaarten!

Extra: T-Gesprek met Def Americans

Een exclusief interview met de zanger van Def Americans voorafgaand aan het concert is voor slechts een beperkt aantal bezoekers toegankelijk. Wil je nog meer achtergronden over de band en Cash? Meld je dan aan door het transactienummer van je ticket o.v.v. T-Gesprek Def Americans te mailen naar info@gebouw-t.nl. Let op: vol = vol! Op tijd een plekje reserveren is dus raadzaam!