15 juli 2019

Compact Disk Dummies: ‘Electropunk door dummies’

Heerlijk, die moderne wetenschap. Uit hoeveel mensen zou Compact Disk Dummies pakweg 20 jaar geleden hebben moeten bestaan om eenzelfde vol geluid te hebben kunnen maken? Nu zijn ze met slechts twee om hun vrolijk dansbare bak elektropunk van het podium te storten. Twee broers nog wel, uit het godvergeten Desselgem, een gat in de streek waar coureurs elkaar bekampen tijdens de mooiste wielerklassieker van het jaar: de Ronde van Vlaanderen.

Tekst door Willem Jongeneelen, foto door Carlo van den Heuvel

Rondfietsen in de Vlaamse Ardennen, de broers Lennert en Janus Coorevits hadden ook daarvoor kunnen kiezen om hun beroep van te maken. Het werden echter geen velo’s maar keyboards, een gitaar en een drumkit waar deze gasten zich op bekwaamden. Toptalenten. In 2012 wonnen de ‘juniors’, toen respectievelijk 19 en 17 jaar jong de prestigieuze Belgische talentenwedstrijd Humo’s Rock Rally. De juryleden hebben het destijds goed gehoord. En de jongemannen werden sindsdien alleen maar betere componisten en technisch vaardigere muzikanten, met nog meer gedrevenheid, visie en podiumervaring.

In 2013 verscheen de 6-track EP Mess With Us, inclusief de straffe danshit The Reeling. Electropunk noemen ze het zelf. Die term dekt de lading prima. De muziek, vervaardigd met de ingrediënten zang, keyboards, drums en hier en daar een gitaar komt voornamelijk elektronisch tot stand, de sound is heel powerrijk, wordt vervaardigd vanuit de ‘Do It Yourself-gedachte’ en bezit heerlijk eigenwijs minstens evenveel funk, soul, elektro als punk. Die ene hit bovenaan De Afrekening van Studio Brussel blijkt overigens geen toevalstreffer; op hun tweede worp, het full-album Silver Souls (2016) wemelt het opnieuw van de catchy songs, koortjes en uitnodigende beats.

We’re all the same silver souls/Just wrapped in different kinds of foil’ zo luidt de boodschap. Jonge zielen met wezenlijke vragen des levens, gezonde twijfels, puberale verlangens, wazige dromen, donkere gedachten over de dood en politiek verantwoorde sociale boodschappen. Zo relatief jong al, zijn de milieubewuste broers op zoek naar een betere, wat zeg ik, naar De Ideale Wereld. Het is niet geheel toevallig derhalve dat het duo in het gelijknamige programma van Jan Jaap van der Wal op de Vlaamse tv-zender Canvas als huisband fungeren. Niet zelden werden de broers muzikaal gezien met de niet ver van hun geboortegrond opererende heren van Goose (uit Kortrijk) vergeleken. De conclusie ‘Goose light?’ blijkt echter veel te snel getrokken. Die doet onrecht aan de boys die naarmate de jaren vorderden ook melodieus en harmonieus steeds sterker voor de dag komen.

Hun drie jaar geleden verschenen album Silver Souls, opgenomen met Luuk Cox (Shameboy) en Gareth Jones (Depeche Mode, Nick Cave) klonk als een klok, maar er zit voor deze mannen nog veel meer in het vat. De songs worden kleurrijker en het duo durft inmiddels in de studio het tempo soms ook eens drastisch terug te schroeven, zonder overigens aan hitpotentie in te leveren. Maar bovenal blijft het duo op de podia een bom. Altijd goed voor een feestje. Wie herinnert zich hun passage op Made in Belgium in 2017 in Gebouw-T niet meer? Of was u daar wellicht niet bij? Op 1 augustus volgt de herkansing! De groep komt dan nieuw materiaal uittesten, als afterparty van Palm Parkies. Niet te missen!

Compact Disk Dummies op donderdag 1 augustus (vanaf 22.00 uur). Er zijn nog tickets (slechts 10 Euro)! Bestel ze hier.