11 april 2023

Certain Animals: Ruim baan voor ‘The Fab Four van Rotterdam-Zuid’

Donderdag 20 april heeft Gebouw-T een dubbele hoofdmaaltijd op het menu staan. Tijdens Any Minute Now spelen twee tintelfrisse bands van nu die het hart verpand hebben aan muziek van toen: The Tambles en Certain Animals.

Door Willem Jongeneelen

Denk bij The Tambles aan psychedelische garagerock en riffs van The Rolling Stones, The Band en King Gizzard & The Lizard Wizard als inspiratiebronnen, voor Certain Animals mag je denken aan sixtiespop en onder meer The Beatles, XTC (de band) en Tame Impala als muzikale helden.

De mannen van het vanuit Rotterdam opererende Certain Animals wordt wel eens ‘The Fab Four van Rotterdam-Zuid’ genoemd. Dat is deels vanwege de geest van de legendarische band uit Liverpool die qua sfeer, sound, gevoel, melodie en vakmanschap in een aantal songs nog rondwaart. Deels zal die complimenteus bedoelde typering ook het gevolg kunnen zijn de achtergrondgeschiedenis van de twee oorspronkelijk West-Brabantse bandleden Thijs van Leeuwen (gitaar/zang) en Niels-Jan van Dijk (basgitaar/zang). Zij speelden namelijk van jongs af in The Fabulous WannaBeatles, inderdaad een succesvolle tribute band van The Fab Four.

Certain Animals is gespecialiseerd in meerstemmigheid zoals die in de 70’s zo gewoon leek en melodielijnen waar groepen uit de 60’s het alleenrecht op leken te hebben. De Rotterdamse band pakt er nu al een paar albums lang glorieus mee uit. De bandleden sluiten hun oren zeker ook niet voor muziek van een hippe band als Tame Impale, toch mag je dit kwartet er gerust van verdenken dat het thuis liever Revolver van The Beatles en Déjà Vu van Crosby, Stills, Nash & Young opzet.

Voor hun splinternieuwe langspeler Arts & Crafts is Certain Animals nog dieper gedoken in hun zoektocht naar wat zij verstaan onder goede muziek. Gedrenkt in een ruime kennis van hun muzikale helden uit de 60’s en 70’s, waaronder, Electric Light Orchestra, Supertramp, maar uiteraard ook nog steeds The Beatles. We mogen het een eclectische, emotionele, maar ook pretentieloze reis door een vintage verleden noemen. Denk daarbij aan griezelig sterke melodielijnen, machtige koortjes, toeters, bellen, soms een Indiase slide gitaar, maar ook nog altijd pakkende rockmuziek waarbij het moeilijk bij stil zitten is. Ondanks al dat flirten met het verleden blijft het uiteindelijke doel: het schrijven van muziek van nu, met daarin een kijk op het leven van nu, opgenomen met de middelen van nu.

De band bestaat naast Thijs van Leeuwen en Niels-Jan van Dijk uit Quint Vullings (orgel/zang) en Rick van de Voort (drums/zang). Woordvoerder Niels-Jan is geboren en getogen in Zevenbergen. Samen met een andere WannaBeatle, Thijs van Leeuwen, oorspronkelijk uit Dinteloord, begon hij na twaalf succesvolle jaren The Beatles gecoverd te hebben een nieuwe band. ,,Het was mooi geweest, al zijn we nog altijd groot Beatles-liefhebbers. We hadden op grote festivals gestaan, in DWDD opgetreden, maar de drang eigen muziek te maken bleek groter. Onze eerste EP Down The Rabbit Hole was rauw, ruig, stampend. Niet in die keurige pakjes, het werkte bevrijdend. We sprongen van het podium en gingen volledig los. Het was ons afzetten van wat er aan vooraf ging.”

De mannen bleken echter ook realistisch. Niels-Jan: ,,We constateerden dat dat ruige aspect ook deels was om te verbloemen dat we technisch toen soms nog iets te kort kwamen. We gingen weer muzieklessen volgen, en voor de harmonieuze vocalen met de hele band kwam de zanglerares soms naar onze studio. Werkend aan materiaal voor onze eerste langspeler Songs To Make You Move kwam naar boven waar onze liefde echt lag. Het moest niet per se Beatlesque zijn, maar dat werd het uiteindelijk soms wel. We schrijven en nemen op, zonder enige druk. Dat stampen is weg. We durven nu echte liedjes te maken. Onbewust kwam dat harmonische aspect van The Fab Four terug.”

Zowel voor Niels-Jan van Dijk als Thijs van Leeuwen begon het destijds met plaatjes draaien van hun ouders op zolder. ,,Op mijn zestiende vond ik Helter Skelter en I Am The Walrus te gek, maar bij andere songs van The Beatles, op The White Album bijvoorbeeld, dacht ik toen soms: wat is dit? Hoe de wereld over hen dacht, daar hadden zij toen schijt aan. Zo staan wij er inmiddels ook in. We maken wat ons hart ons ingeeft. Als je hip en populair wilt worden ga ja niet dit soort muziek maken. Zo dachten we toch. Want plots is er voor onze songs soms ook landelijke aandacht op de radio. We deden al een sessie voor Leo Blokhuis en ook de Belgische zender Studio Brussel is enthousiast!”

Waterput presenteert Any Minute Now!: donderdag 20 april in Gebouw-T, Wilhelminaveld 96, Bergen op Zoom. Zaal open 20.00 uur, aanvang Certain Animals 20.30 uur, aanvang The Tambles circa 21.30 uur, aanvang vintage afterparty WcoolJ circa 22.30 uur. Er zijn nog tickets!