2 november 2018

Blog: Bent van Looy

Fraai dubbelprogramma in Gebouw-T. Nederland – België nog wel, maar dan zonder hooligans of strijd. Met louter mooie liedjes, van een Nederlandse ziel met een gitaar en een Amerikaanse geest, en van een Vlaamse wereldburger die eerder achter een piano of drumkit te vinden is, maar zijn laatste plaatjes wel ook samen met een Amerikaanse geestverwant opnam. De eerste heet Tim Knol. Die kennen de meeste Nederlanders inmiddels wel. Maar hoe zit dat met die Belg? Even voorstellen: Bent van Looy.

Bent van Looy: ‘Michael Jackson kwam binnen als een donderslag’

Door: Willem Jongeneelen

Volgend jaar zit Bent van Looy (42) vijfentwintig jaar in de popmuziek. Begonnen als zingende drummer van Das Pop (officieel nooit ontbonden) heeft hij zich ontwikkeld tot veelzijdig kunstenaar en kunstkenner. Hij maakt fraaie reportages op de Vlaamse tv over schilderkunst, literatuur en muziek, zat deze zomer nog achter een van de drie drumkits van Soulwax en voltooide en passant in L.A. het derde album van het drieluik dat hij opnam met producer/muzikant Jason Falkner.

Yours Truly

Ook op het derde album getiteld Yours Truly verschaft de songwriter zijn speciale kijk op de wereld anno nu. Alleen klinken deze liedjes opgewekter als die op het pianoalbum Pyjama Days (2016), die hij prima solo vanachter het klavier in de zalen kon brengen. Yours Truly, met Van Looy nu ook op ukelele, schreeuwt om een band. Catchy songs als Never Look Back, Make Believe en het Das Pop in herinnering roepende This Guy And Me verdienen een stevigere aanpak tijdens de clubtour. De strijkers en gevoelige stemmigheid zijn niet compleet uit deze studioproductie verdwenen, maar hier toch duidelijk in de minderheid. Het mooiste nummer van Yours Truly is de het album vooruitgestuurde single The Open Road. Daarin horen we plots een wel erg persoonlijke Van Looy: ‘More than I ever did, I noticed my reflection. My father’s eyes, the lifelines on my mother’s.

Opera 

Bent van Looy over zijn ouders. Hij hoorde in zijn jeugd nooit popmuziek. Zijn vader was operazanger en popmuziek kwam er bij huize van Looy niet in. Dat hield volgens de zanger niet noodzakelijkerwijs in dat hij geen prettige jeugd kende of het missen van popmuziek hem een onaangenaam gevoel bezorgde. ,, Ik kan het me dus wel voorstellen hoe het is om als Mormoon op te groeien bijvoorbeeld. Maar ik heb de popmuziek destijds nooit gemist, het ontbrak gewoon. Tot ik in 1988 bij een vriendje op tv de videoclip van The Way You Make Me Feel van Michael Jackson zag. Dat kwam binnen als een donderslag en heeft alles veranderd. Kun je je voorstellen hoe dat aankomt als je zoiets nog nooit gehoord hebt? Vervolgens was ik helemaal verkocht.”

Top 40

Zijn moeder stond daarna oogluikend toe dat Bent in de schuur stiekem naar de Top 40 luisterde. ,,Muziek was op zich niets vreemds in ons gezin, alleen pop werd afgekeurd.” Voor Bent van Looy is popmuziek maken dus eigenlijk ook een manier van afzetten. Als iets niet mag, dan wordt het extra verlokkelijk. En tijden veranderen, ook voor ouders. Van Looy: ,,Ze zijn zelfs een keer komen kijken toen ik met de popgroep Das Pop op de Lokerse Feesten optrad. Hun mening over popmuziek hebben ze licht herzien. Al snellen ze nog altijd niet naar de winkel voor de nieuwe cd van Justin Bieber.”

Bent van Looy en Tim Knol: vrijdag 9 november (21.00 uur) Gebouw-T. Er zijn nog tickets!

Meer informatie