24 december 2018

Birth of Joy – Laatste kans

Doodzonde. In september maakte de in 2008 op de Herman Brood Academie ontstane psychedelische rockband Birth of Joy ermee te stoppen. De huidige tournee zal de laatste zijn. Op 21 december doet de band met dat vuige orgel nog één keer Gebouw-T aan. Sven Hammond verklaarde onlangs nog in hetzelfde poppodium zwaar fan te zijn!

‘Laatste kans!’

Door Willem Jongeneelen

Birth Of Joy, met leden die oorspronkelijk uit Nijmegen en Boxmeer stammen, heeft zich een paar jaar lang het hardst werkende rocktrio van Nederland mogen noemen. Optreden is hun lust en hun leven. Opererend in de bezetting gitaar/drums/orgel gezien mag worden als het ruige broertje van DeWolff; iets minder psychedelisch, wel smeriger, harder en met nog wat meer testosteron. Zanger/gitarist Kevin Stunnenberg stopt minstens evenveel Stooges en Zeppelin als Cream of Black Sabbath in zijn spel en organist/bassist Gertjan Gutman (afgestudeerd met een 10 op het conservatorium) voegt daar nog een portie ouderwetse garagerock meets Deep Purple aan toe. Soms zijn ook The Doors en MC5 niet ver weg.

Het trio heeft het ruim tien jaar lang volgehouden. Ze waren er vroeg bij. Kevin Stunnenberg: ,,We kwamen elkaar tegen op de introdag van de eerste lichting van de Herman Brood Academie in Utrecht. De band was al geboren vóór we één les hadden gehad. De klik was er meteen. We luisterden allemaal naar dezelfde muziek: Deep Purple, The Doors, Jimi Hendrix. Voor mij kwam daar Queen bij. Van recentere datum vonden we ook de stonerrock van Queens Of The Stone Age en Kyuss te gek.”

Dat resulteerde snel in een hecht stevig psychedelisch rocktrio. Met studioalbums vol vuige retrorock, strakke ritmes, scheurend gitaarwerk en opwindend spel op de prominent aanwezige Hammond, maar ook een driedubbel elpee (of twee cd’s) van de band in hun element: Live At Ubu. Stunnenberg: ,,We maakten die plaat ook een beetje voor onszelf. Het live album Made In Japan van Deep Purple was jarenlang een hit in onze tourbus. We kozen voor opnamen in de club Ubu, in het Franse Rennes. Een speciale plek voor ons. We stonden daar in 2012 al eens op het showcase festival Trans Musicales. Om drie uur ’s nachts! Maar wel nog met 3000 mensen die helemaal uit hun dak gingen. Er waren boekingsbureaus en journalisten uit heel Europa. Veel is er voor ons op die plek begonnen. Als eerbetoon wilden we daar die live plaat opnemen.”

Speelde Birth Of Joy voordien vaak in Nederland, sindsdien kwamen de aanvragen van over de hele wereld. De band speelde dus veel en geeft zich altijd helemaal. Hun podiumreputatie nam terecht mythische vormen aan. Er passeerden jaren dat de band rond de 175 keer optrad, op drie continenten. ,,Dat is een waanzinnig groot aantal. Zo’n jaar voelt dan als een lange achtbaan. We spelen op plekken waar we anders waarschijnlijk nooit geweest zouden zijn.” Die optredens bleken fysieke aanslagen, ook voor twintigers. Ze deden het graag. Vooral als er veel interactie was en de bandleden ook veel energie van het publiek terugkreeg. Vrijdag tijdens de dubbele headliners-show met Death Alley krijgen we nog één keer de kans helemaal los te gaan op Birth Of Joy! Grijp hem!

Birth of Joy + Death Alley: vrijdag 21 december (21.00 uur) Gebouw-T.