24 mei 2023

Artiesten verhaal van de eigenzinnige band Spinvis

In de rubriek ‘Artiesten verhaal’ komen achtergrondverhalen aanbod van artiesten die binnenkort te zien zijn in Gebouw-T. Hoe schrijven ze hun nummers of waar halen ze inspiratie uit? Deze keer staat Spinvis op het podium. Erik de Jong is het kloppende hart achter de band Spinvis, die in twintig jaar is uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap.

In 2002, op 41-jarige leeftijd, brengt hij het debuutalbum ‘Spinvis’ uit. De nummers knutselt Erik op zijn zolderkamertje in elkaar. Hij maakt hierbij gebruik van computers maar ook allerlei andere attributen zoals fluitjes en pan deksels. Het album slaat aan bij de mensen en na het succes van zijn debuutplaat wil Erik de nummers ook live laten horen in theaters. Hiervoor vormt hij een liveband met leden uit verschillende generaties omdat het album ook samples uit verschillende periodes gebruikte.

Spinvis leek geheel uit het niets te komen maar Erik maakte eigenlijk zijn hele leven al muziek. Zo speelde hij in zijn jongere jaren in verschillende bands zoals in de eerst punkband van Utrecht, Blitzkrieg. In de jaren 90 werkte Erik al aan zijn Spinvis-muziek naast dat hij in de coverband Deb’s Delight speelt. Erik liet af en toe zijn cassettebandjes horen aan medebandlid Lucas Oldeman maar op dat moment had hij niet de ambitie om een band te beginnen met die muziek. “Ik zag dat juist wel voor me, ik dacht: jéééétje, het zou toch te gek zijn om met deze muziek te gaan optreden?”, vertelt Lucas. “Ik heb in die tijd zelfs een keer gedroomd dat ik bij een optreden van hem was, dat Erik die liedjes live ging spelen.” Nadat Erik in 2002 tóch de muziek uitbrengt en een band begint vraagt hij Lucas om te helpen, zodoende is hij nog altijd de toetsenist en gitarist van Spinvis.

Erik schrijft nog steeds alles alleen. “Als je een boek schrijft, kan je dat beter ook in je eentje doen. Wanneer die klaar is, gaan we pas samen aan de slag”, legt hij uit. In zijn persoonlijke studio in Nieuwegein werkt hij aan zijn muziek. “Later plak ik kruiswoordpuzzelgewijs de juiste woorden op de juiste plaats. Het is knippen en snijden, en dan vooral puzzelen-puzzelen-puzzelen”, legt Erik uit. “Uiteindelijk krijgt het liedje vorm en als de tekst klaar is dan lijkt het alsof het nooit anders had gekund. Hoewel je maanden gezocht hebt. Vlak voor de opname zit je nog te veranderen, ben je uiteindelijk toch niet tevreden, en een jaar later hoor je datzelfde liedje en denk je ‘wat was in godsnaam nou het probleem?”

Dat het debuut van Spinvis zolang duurde komt volgens Erik ook doordat hij vroeger veel meer twijfelde. “Aan die eerste plaat heb ik heel lang, veel te lang, gewerkt. Er was natuurlijk ook geen deadline, geen publiek, geen platenfirma”, vertelt de zanger. “Ik zat heerlijk in mijn eigen paradijs: ‘die boom gaat hier, die andere daar…’ Je kan eindeloos blijven veranderen maar dat is geen goede zaak. Op een gegeven moment weet je ook niet meer of het allemaal nog beter aan het worden is.” Nu het publiek er wel is schrijft hij de nummers alsnog niet speciaal voor hen maar houdt hij ze wel in zijn achterhoofd. “Dit is het leukste werk van de wereld, dus je wilt het ook wel blijven doen, en dat kan alleen maar als het publiek mee is. Een beetje verstandig blijven kan dan geen kwaad.”

Op 7 april 2023 brengt Spinvis het meest recente album ‘Be-Bop-A-Lula’ uit, een kleurrijkere en energiekere plaat dan het vorige album. “Het idee was ook om een springerige, kleurige plaat te maken. Dat zie je ook aan de cover, je mag nooit onderschatten hoezeer het artwork je blik stuurt,” vertelt hij. “Maar dat voornemen betekent nog niet automatisch dat dat ook lukt. Onderweg verdwaal je gewoon. En dat verdwalen, dat is de kunst. Een zijpad wordt de hoofdweg, een toevallige vondst wordt de kern van alles. Je moet daar een soort zelfvertrouwen in ontwikkelen.”

Nummers van het nieuwe album zullen ongetwijfeld op de setlist van Spinvis staan voor het concert in Gebouw-T op 16 september. En je kan er nog bij zijn, kaartjes zijn te koop via de website!