8 juni 2023

Artiesten verhaal met de oprichter van Kithara

In de rubriek ‘Artiesten verhaal’ komen achtergrondverhalen aanbod van artiesten die binnenkort te zien zijn in Gebouw-T. Deze keer een speciale editie. Tijdens Kithara betreden verschillende regionale bandjes het podium van Gebouw-T. Niels Bolders richt de organisatie Kithara op die zich inzet voor muzikanten. Hoe is Kithara ontstaan en hoe werkt het precies? Niels vertelt hoe het zit.

Niels is student aan de opleiding Leisure & Events management en richt in 2022 Kithara op. Zelf speelt hij in maar liefst drie bands als drummer en zanger en speelt vaak mee met andere bandjes tijdens optredens of repetities. “Ik ken best wel wat mensen die muziek maken en ik hoorde vaak een beetje dezelfde soort problemen. Dat het lastig is om naam te maken, het is lastig om op een podium te komen of om opnames te maken”, vertelt Niels. “Ik dacht ik ken wel mensen die ze daarmee kunnen helpen dus ben ik ze een beetje gaan linken met elkaar.” Toen hij merkte dat meer mensen daar wel geïnteresseerd in waren richtte hij Kithara op als een community voor beginnende bands met potentie.

Niels is fan van mythologie, hij benoemt daarom de organisatie naar het instrument van de Griekse god van de muziek, een Kithara. “Ik vond het wel cool en het bestond nog niet, dus zodoende”, legt hij uit. Voor nu is Kithara vooral gericht op bands die hun eigen muziek maken en schrijven. Via Kithara worden de bands gepromoot en organiseren ze evenementen waar ze kunnen optreden, en dit allemaal op vrijwillige basis. Zo biedt de organisatie dus ondersteuning om ze verder te helpen in de muziekwereld. De bands kunnen elkaar ook uit de brand helpen. “Ze kunnen ook via elkaar aan van alles komen, bijvoorbeeld een band die een show heeft en ze hebben een vervangende bassist nodig”, legt Niels uit.

Op allerlei manieren voegen bands zich bij Kithara. Zo neemt Niels soms zelf contact op met bands die hem worden aangeraden of die hij tegenkomt. Maar bands komen ook naar hem toe die zich graag willen aansluiten. Inmiddels zijn 17 bands uit heel Nederland al aangesloten bij Kithara. In de toekomst wil Niels met Kithara zoveel mogelijk uitbreiden. “Ik zou het ook leuk vinden om een paar Belgische bandjes erbij te kunnen betrekken alleen dat bereik heb ik nog niet”, vertelt hij. “Het liefst ook meer poppodia die geïnteresseerd zijn in dit soort dingen, dat we gewoon bands kunnen gaan leveren aan hun. Dat het ook makkelijker wordt voor iedereen.”

Op 9 juni heeft Kithara hun eerste evenement bij een poppodium en laat dit nou toevallig Gebouw-T zijn. Voor elke show kijkt hij welke bands er het beste bij passen. “Ik dacht dan pak ik bands die uit de omgeving komen en drie bands die er al vanaf het begin af aan bij zijn”, vertelt Niels. De keuze is daarom gevallen op psychedelische rockband FoulSons, punk, indie, grunge rockband Poor Favors en moderne rockband Bunker. Je kan er nog bij zijn! Meer informatie en kaartjes zijn te vinden via de website.

Speel je zelf ook in een band en heb je interesse om je aan te sluiten bij Kithara of wil je meer informatie? Neem dan vooral contact op via @kithara_music_ op Instagram of bel of app Niels via 06-36527538.