29 november 2018

Adrian Vandenberg

‘Die peperdure Gibson weer uit het vet gehaald’ Eerder dit jaar was de boomlange Adrian Vandenberg (voorheen in goed Nederlands Adje van den Berg) te gast bij de uitreiking van de Sena Performers Guitar Award aan Joe Satriani. Hij vertrouwde me in het voorafgaande interview toe dat hij eigenlijk zelf ook wel eens in Gebouw-T wilde optreden met zijn Vandenberg’s Moonkings. Welnu, het is zo ver. Op zaterdag 8 december komt hij rocken, live in Gebouw-T.

‘Die peperdure Gibson weer uit het vet gehaald’

Eerder dit jaar was de boomlange Adrian Vandenberg (voorheen in goed Nederlands Adje van den Berg) te gast bij de uitreiking van de Sena Performers Guitar Award aan Joe Satriani. Hij vertrouwde me in het voorafgaande interview toe dat hij eigenlijk zelf ook wel eens in Gebouw-T wilde optreden met zijn Vandenberg’s Moonkings. Welnu, het is zo ver. Op zaterdag 8 december komt hij rocken, live in Gebouw-T.

Door Willem Jongeneelen

Voor de jonkies: Adrian Vandenberg is een heuse gitaargod. Zo een van het iconische soort, met veel haar, een föhn en een carrière in de hardrock die startte in de 70’s. De eerste band Teaser (’77 – ’79) vormde de opstap richting Vandenberg (‘80 –’85), de naar het snarenwonder genoemde vehikel dat uitgroeide tot neerlans meest internationale hardrockformatie aller tijden. De band scoorde zelfs hits (Burning Heart, Different Worlds), mede dankzij de vocalen van zanger Bert Heerink. Maar het was toch vooral dat gitaarspel dat internationaal opviel. De platenbaas van Geffen vraagt Adje een solo in te spelen op het album van de grote Amerikaanse band Whitesnake en dat betekent na drie succesvolle albums min of meer het einde van de band Vandenberg. Zeker als Adrian later definitief tot die band toetreedt.

Hoewel hij voor de buitenwereld voornamelijk als gitarist en componist door het leven ging, tussen de bedrijven door bleef hij stiekem ook zijn andere passie trouw: de schilderkunst. Vandenberg voltooide in het begin van de jaren tachtig zijn opleiding aan de Academie Voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Door zijn succesvolle carrière als muzikant raakte zijn liefde voor beeldende kunst echter wat in de verdrukking. Vanaf 1998 gaf hij echter voorrang aan het verder bouwen aan zijn oeuvre als schilder. Naast artistieke bevlogenheid wordt zijn scheppingsdrift gekenmerkt door maatschappelijke betrokkenheid. Ook uit zijn lijnenspel en krachtige penseelstreken in olieverf spreekt de onbedwingbare behoefte om gehoord te worden. Dat leverde een aantal prachtige exposities op, in 2007 nog, als Stuck Between Rock And An Artplace in Antwerpen veel bezoekers trekt.

Anno 2018 heeft de in januari 65 jaar wordende Adrian Vanderberg het weer moordend druk als muzikant. In 2014 richtte hij Vandenberg’s Moonkings op en de internationale rockwereld spitste direct weer de oren. Een tijdje geleden mocht ik hem in de tour bus op weg van Clermont-Ferrand naar Limoges een half uurtje bellen. Zijn band was op tournee met The Scorpions door Frankrijk. ,,Zalen ter grootte van 13.000 tot 18.000 bezoekers. Iedere avond zeer goed gevuld. Prachtige gelegenheid om ons daar te presenteren. De spannendste uitdaging is om lui die onze muziek niet kennen toch plat te krijgen. Fransen zijn van nature niet zo luidruchtig, zo dachten we. Tot deze tour.”

De lange gitarist (op 2 cm na twee meter) is enthousiast en vol adrenaline. ,,Met Whitesnake verkochten we dertien jaar stadions uit. Nu voelt het voor mij als opnieuw beginnen, maar dat is goed. Tussen 1999 en 2014 heb ik mijn tijd voornamelijk besteed aan schilderden. Ook dat verliep succesvol. Mij zal je niet snel horen klagen, want ik voel me een bevoorrecht mens die van allebei zijn passies zijn beroep heeft kunnen maken.” Hij heeft zijn peperdure Gibson weer uit het vet gehaald. De vorige tour van The Moonkings werd in de Ziggo Dome in Amsterdam en Vorst Nationaal in Brussel afgesloten, maar hij speelt ook nog graag in kleinere zalen, zoals Gebouw-T in Bergen op Zoom. ,,Twee jaar geleden mocht ik als oud-winnaar de Guitar Award uitreiken aan Steve Vai. We hebben een gezamenlijk verleden in Whitesnake. Iedereen dacht destijds dat we elkaars concurrenten waren. Onzin. Ons spel ligt ver uiteen. We vulden elkaar aan. Muziek is emotie, geen wedstrijd. Emotie kun je niet meten. Steve en ik hadden lang geen contact meer met elkaar. Sinds Bergen op Zoom weer wel. Hij mailde me laatst hoe fantastisch hij de nieuwe plaat van The Moonkings vond en dat hij mijn vibrato al die jaren had gemist. Het doet een mens goed dat te horen.”

Vandenberg’s Moonkings (+ support Tricklebolt): zaterdag 8 december (21.00 uur) Gebouw-T. Er zijn nog tickets!

Extra: Om 20.00 uur vindt er een T-gesprek tussen journalist Jean-Paul Heck en Adrian Vandenberg plaats. Met een concertticket voor die avond kun je daar gratis bij aanwezig zijn. Aanmelden via de website van Gebouw-T.